Pierre Boulez, Jonas Kaufmann, Marianne Faithfull, Alfred Brendel… De highlights van het muzikale seizoen van het Paleis voor Schone Kunsten.

Jonas Kaufmann © Regina Recht / Decca Jonas Kaufmann © Regina Recht / Decca. De geniale Duitse tenor komt op 15 april naar BOZAR voor een uniek concert gewijd aan de grote opera-aria’s.


2012
Januari
14.01: El Gusto Orchestra of Algiers: Oosterse mix
Het beroemde El Gusto Orchestra of Algiers bestaat uit muzikanten (27!) die gespecialiseerd zijn in de chaabi, een mix van invloeden uit Noord-Afrika, Andalusië en het Midden-Oosten. Ze doen Brussel aan voor een uitzonderlijk concert vol zuiderse klankkleuren en doordrongen van de Middellandse Zeelucht.
25.01 : Gidon Kremer en Martha Argerich weer samen op het podium
De Kremerata Baltica werd in 1997 opgericht door Gidon Kremer, geniet een uitstekende internationale reputatie en speelt samen met de beste dirigenten en solisten. Gidon Kremer stelde voor de gelegenheid een origineel programma samen, met als rode draad: eigentijdse transcripties van werken van Bach. Maar vooral nodigde hij zijn vriendin en muziekpartner van het eerste uur, Martha Argerich, uit om samen op het podium te staan. Ze brengen het bruisende en jazzy Eerste Concerto van Sjostakovitsj, een werk dat een prominente plaats inneemt in zijn repertoire.
29 & 30.01 : De wijsheid van Alfred Brendel: lezing en masterclass
Alfred Brendel: lezing (in het Engels) “Does classical music have to be entirely serious?”
Alfred Brendel, één van de grootste musici van de 20ste eeuw, nam ondertussen afscheid van het podium, maar geeft wel nog geregeld lezingen. Daarbij put hij uit zijn unieke, jarenlange ervaring om allerlei muzikale thema’s uit te diepen. Op 29 januari belicht hij de rol van humor in het klassieke repertoire. Zo toont hij aan de hand van voorbeelden aan dat geestigheid, spot en ironie de vaak onvermoede basiselementen vormen van veel meesterwerken. De dag nadien, op 30 januari, geeft hij een masterclass voor studenten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth.
31.01 : András Schiff, een grote muziekmeester
De beroemde Hongaarse pianist András Schiff brengt, aan het hoofd van zijn Cappella Andrea Barca, het Concerto nr. 9 van een nog jonge Mozart, die hiermee één van zijn mooiste werken ooit schreef, en het Concerto nr. 5 van Beethoven, één van de meest markante pianoconcerten uit de geschiedenis. Daarnaast vertolkt de Cappella Andrea Barca ook nog eens de Tweede Symfonie van Schubert, een jeugdwerk dat nog de invloed verraadt van Haydn en Mozart.

Februari
07.02 : Queyras, Tharaud en hun liefde voor kamermuziek
Jean-Guihen Queyras en Alexandre Tharaud zijn twee van die veelzijdige jonge musici van vandaag die naast hun solistische carrière ook de liefde voor kamermuziek hoog in het vaandel dragen. Eigenzinnig, dat ook – maar daar houden we toch net van? Hun programma reikt van Marin Marais tot Stravinski. Die laatste haalde voor dit werk zelf de mosterd in de 18e eeuw!
14.02 : Tetzlaff, Hecker en Helmchen, bevlogen kamermusici
Sommige musici keren altijd in een andere hoedanigheid terug naar het Paleis voor Schone Kunsten. Zo ook Christian Tetzlaff, Marie-Elisabeth Hecker en Martin Helmchen, die ons eerder wisten te overtuigen van hun solistische kunnen. Maar we kennen hen natuurlijk ook als bevlogen kamermusici, en dat we bewijzen ze nu samen in muziek van Haydn, Schubert en Dvoøák.
15.02 : Marc Minkowski, flamboyant en energiek
In 2012 zal het precies dertig jaar geleden zijn dat Marc Minkowski zijn orkest oprichtte. Met Les Musiciens du Louvre-Grenoble wist hij zich te vestigen als een van dé specialisten op vlak van barok en klassiek. De flamboyante Minkowski staat garant voor gedreven, energieke uitvoeringen met zin voor pathetiek, en daar zit zijn ervaring in de opera misschien wel voor iets tussen! Eigenschappen die ook in symfonisch werk van Mozart en Schubert uitstekend van pas komen.
Sandrine Piau © Antoine Le Grand_Naïve 17.02 & 17.03 : de belle époque volgens Sandrine Piau
Het genre van de mélodie kende zijn grootste bloei tijdens de belle époque. Wie de cd Mélodies uit 2003 van Sandrine Piau en Jos van Immerseel kent, weet dat deze twee musici een voortreffelijk duo vormen (17.02). Hun pure, verfijnde klank past perfect bij deze intieme Franse liederen. Sopraan Sandrine Piau, een van de leading ladies van de opera, kan met haar stem gemakkelijk alle nuances en texturen van de geraffineerde chansons aan. Jos van Immerseel begeleidt haar op een Erard uit 1897, een instrument uit zijn persoonlijke collectie. Sandrine Piau ontmoeten we dit seizoen opnieuw op 17.03, wanneer ze samen met Les Paladins muziek vertolkt uit de schitterende Franse barok.
27.02 : Brad Mehldau Trio: Jazz in al zijn glorie
Na zijn succesvolle optreden met symfonisch orkest vorig seizoen keert Brad Mehldau terug met zijn vertrouwde trio. Samen met vaste bandleden Larry Grenadier (bas) en Jeff Ballard (drums) nam hij rond de eeuwwisseling een reeks albums op onder de titel The Art of the Trio. Sindsdien geldt het drietal als een van de meest succesvolle en vernieuwende jazztrio’s, een waardige opvolger van het beroemde trio van Bill Evans
.

Maart
07.03 : Een Noors-Georgische connectie
De uitstekende Noorse cellist Truls Mørk is opnieuw te gast bij ons! Ditmaal is hij vergezeld van de jonge, talentvolle Georgische pianiste Khatia Buniatishvili. We beginnen bij Beethoven, die de cello – de ‘menselijke stem’ onder de strijkers – tot zelfstandig solo-instrument emancipeerde. Met Rachmaninov gaan we een stapje verder en bevinden we ons diep in de romantiek. Sjostakovitsj ten slotte tracht in zijn sonate traditie met vernieuwing te verzoenen.
16.03 : Naar de essentie van muziek
De Russische pianist Grigory Sokolov leeft voor de muziek, punt uit! Naar het voorbeeld van Richter omvat zijn repertoire de hele klavierliteratuur, van William Byrd tot vandaag. Na zijn recital bij ons in december 2010 stond er op Facebook te lezen: “Een genie, een en al nederigheid, die de emotie in al haar facetten kan overbrengen.” Het is een feit: ongeacht de stijl of de periode weet Sokolov steevast de essentie van de muziek bloot te leggen.
18.03 : Gergiev & Concertgebouworkest: een Brusselse première!
Nog nooit hebben we in Brussel Valery Gergiev aan het hoofd van het Koninklijk Concertgebouworkest gehoord! Aan zijn zijde speelt de Griekse violist Leonidas Kavakos, wiens vertolking van het beroemde Vioolconcerto van Sibelius ooit werd omschreven als “bijzonder getalenteerd, fris en ongekunsteld”. En indrukwekkend wordt alvast Gergievs vertolking van de Vijfde symfonie van zijn landgenoot Prokofjev. Dat mogen we toch van hem verwachten, niet?
29.03 : Weill door Marianne Faithfull
Die sieben Todsünden is het resultaat van de laatste grote samenwerking tussen Kurt Weill en Bertolt Brecht. Het stuk vertelt het verhaal van twee zussen die hun geluk zoeken in zeven grootsteden en daarbij zeven zonden begaan, die door Weill in zeven taferelen worden verklankt. Enkel een bijzondere stem als die van Marianne Faithfull, die al jaren bekend is met de muziek van Weill, is in staat om alle nuances die de tekst vraagt, te vertolken.

April
  12 > 15.04 : Balkan Trafik: 6de editie!
De zesde editie van Balkan Trafik biedt opnieuw een staalkaart van het beste uit zuidoostelijk Europa. Muziek, theater, film, workshops, animatie en nog veel meer staan op de agenda van dit feestelijke evenement. Een weekeinde lang verandert het Paleis voor Schone Kunsten opnieuw in een kruising tussen een volksfeest, een bazaar en een bijenkorf!
15.04 : Jonas Kaufmann, romantische tenor
De carrière van de Duitse tenor Jonas Kaufmann is haast verschroeiend te noemen: operahuizen wereldwijd wedijveren dat het een lieve lust is om deze ster van het vocale firmament een rol aan te bieden. Hij past wonderwel in de traditie der groten als Dietrich Fischer-Diskau en Fritz Wunderlich, met wie hij in een adem genoemd wordt. Met zijn kloeke Wagnerstem kan hij moeiteloos het Duitse orkest- en recitalrepertoire aan, al heeft Kaufmann ook een boontje voor het Italiaanse repertoire.
18.04 :Het Jerusalem String Quartet: absolute wereldtop
Naast alle jonge kwartetten die dit jaar te gast zijn bij BOZAR MUSIC lijkt het Jerusalem String Quartet al een oude rot in het vak. Toch ging hun carrière pas zo’n tien jaar geleden van start. We kunnen onomwonden stellen dat het een van de beste kamermuziekensembles van vandaag is, daarvan getuigen de talrijke opnames. De avond opent met een heerlijk kwartet van Mozart, waarna we worden ondergedompeld in het impressionistische universum van Debussy. Drie van de vier kwartetleden hebben bovendien Russische roots, wat hun bijzondere affiniteit met de muziek van Sjostakovitsj verklaart…
23.04 : Broer en zus Khachatryan samen op het podium
Vijftien was Sergey Khachatryan toen hij in 2000 de eerste prijswinnaar werd van de Sibeliuswedstrijd. Vijf jaar later deed hij deze prestatie losjes over op de Koningin Elisabethwedstrijd. Deze successen verzekerden hem van een plaats op de internationale podia. Zijn geliefde recitalpartner is zus Lusine, een getalenteerde pianiste. Hun grote liefde voor muziek houdt hen samen, en dat al sinds hun kindertijd. Het woord ‘verbondenheid’ volstaat niet om hun verstandhouding te beschrijven…
26.04 : Staier-Melnikov: een bijzondere ontmoeting!
Andreas Staier en Alexander Melnikov confronteren klavecimbel met piano, 18e met 20e eeuw in een boeiend programma met preludes en fuga’s van grondlegger Bach en Sjostakovitsj. De Russische componist componeerde zijn cyclus van 24 preludes en fuga’s ter ere van Bach, maar dan wel in een hoogstpersoonlijke taal. Melnikov maakte er een opname van die furore maakte, en verschillende keren bekroond werd. Staier van zijn kant heeft zijn talent op klavecimbel en pianoforte al uitvoerig bewezen. Deze avond belooft een unicum te worden.

Mei
03.05 : Pierre Boulez aan het hoofd van het London Symphony Orchestra
Pierre Boulez, één van de grootste specialisten van hedendaagse muziek, dirigeert het London Symphony Orchestra, één van de meest prestigieuze orkesten van Europa: wat kunnen we nog meer dromen voor een avond rond 20ste-eeuwse muziek? Na zijn concert op 21.03 aan het hoofd van “zijn” Ensemble Intercontemporain brengt de Maestro nog drie meesterwerken die hij al eerder op plaat zette: Muziek voor strijkers, slagwerk en celesta en het Tweede Concerto voor viool en orkest van Bartók, en de Derde Symfonie, bijgenaamd “Lied van de nacht”, van Szymanowski.
08.05 : Carte blanche voor het sublieme Gewandhausorchester
Het Gewandhausorchester is één van de beroemdste orkesten ter wereld, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1743. Riccardo Chailly, Gewandhauskapellmeister sinds 2005, dirigeert de Derde Symfonie van Brahms, met haar uiterst beroemde derde deel, dat vereeuwigd werd in de film van Anatole Litvak “Aimez-vous Brahms?/Goodbye Again”. In het Eerste Concerto voor viool en orkest van Sjostakovitsj wordt de solistenpartij toevertrouwd aan Leonidas Kavakos, een violist met een begenadigde muzikaliteit.
29.05 : Het Bach Collegium Japan: Magnificat!
Het beroemde Bach Collegium Japan speelt drie werken van zijn favoriete componist, Johann Sebastian Bach, van wie het al meer dan zestig cd’s opnam. Op het programma: het Magnificat BWV 243, één van zijn belangrijkste vocale werken, en twee cantates: “Ich hatte viel Bekümmernis”, BWV 21, over de troost die Jezus brengt aan bedrukte zielen, en “Bekennen will ich seinen Namen”, BWV 200, een fragment uit een cantate die in 1924 ontdekt werd.
31.05 : Artemis is back!
Na zijn opmerkelijke integrale van de strijkkwartetten van Beethoven vergast het Artemis Kwartet ons op een bijzonder gevarieerde muziekavond. Het Strijkkwartet op. 76/5 is één van Haydns meest ambitieuze kamermuziekwerken. Het magistrale Kwartet nr. 13 is het eerste rijpe kwartet van Schubert, waarin hij zich bevrijdt van Mozart en Haydn. Ainsi la nuit van Dutilleux ten slotte stelt tijd en geheugen in vraag, en verkent de noties prefiguratie en herinnering.

Juni
01.06 : Murray Perahia: even zeldzaam als kostbaar
Een recital van Murray Perahia is altijd weer een uniek evenement, temeer omdat de Amerikaanse pianist nog zelden optreedt. Hij is onbetwistbaar één van de grootste muzikale persoonlijkheden van zijn generatie. Geen toeval als je weet dat hij les volgde bij pianogrootheden als Mieczys³aw Horszowski, Rudolf Serkin, Vladimir Horowitz… en meewerkte aan topfestivals, zoals dat van Marlboro in de Verenigde Staten en dat van Aldeburgh, dat destijds opgericht en gedirigeerd werd door Benjamin Britten.
04.06 : Andrea Marcon stelt zijn Olimpiade voor
In de barok was het niet ongebruikelijk om nieuwe werken te schrijven op basis van al bestaande composities. Die methode heeft een naam: pasticcio. Andrea Marcon en zijn Venice Baroque Orchestra namen deze techniek over en componeerden op basis van het libretto Olimpiade van de dichter Metastasio hun eigen versie. De Italiaanse dirigent slaagde meesterlijk in deze uitdaging, met dank aan componisten als Caldara, aan wie het werk zijn eerste successen dankte, maar ook van Vivaldi, Pergolesi, Hasse en Cimarosa, om maar die te noemen.
06.06 : Simon Rattle brengt een eerbetoon aan Debussy
Een 100 % Frans programma voor Simon Rattle en het Orchestra of the Age of Enlightenment, een ensemble op epoque-instrumenten, met Rattle als eerste gastdirigent, aan de zijde van Franz Brüggen. Dit concert wordt één van de mooiste bijdragen aan onze hommage aan Claude Debussy, naar aanleiding van zijn 150ste geboortejaar. Verder op het programma: het Concerto voor de linkerhand van Ravel, met als solist Pierre-Laurent Aimard, één van de veelzijdigste en interessantste pianisten van vandaag. Zijn repertoire omvat nagenoeg het volledige oeuvre voor piano, van klassiek tot hedendaags.

Residenties

PIERRE BOULEZ
Pierre Boulez bewijst ons een grote eer door het Paleis opnieuw aan te doen, en dan nog wel met nieuw repertoire. We stellen met plezier vast dat deze muzikale grootheid op 86-jarige leeftijd nieuwe horizonten blijft opzoeken en de hem zo dierbare 20e en 21e eeuw onvermoeibaar blijft exploreren. Met het door hemzelf opgerichte Ensemble Intercontemporain leidt hij de wereldpremière van een werk van de jonge componist Johannes Boris Borowski. Hij voert ook één van zijn eigen meesterwerken uit, Eclat/Multiples, en een twintigste-eeuwse klassieker, de Suite op. 29 van Schoenberg (21.03). Op 3 en 4 mei keert Boulez terug voor twee concerten met het London Symphony Orchestra, waarmee hij een heel vruchtbare samenwerking heeft opgebouwd.
Boulez pikt ook onze Poolse rode draad rond Szymanowski op met de uitvoering van
twee meesterwerken uit zijn lyrisch-impressionistische periode: het Eerste vioolconcerto (met solist Christian Tetzlaff) en de Derde symfonie (bijgenaamd “Lied van de nacht”). Szymanowski verkeert in het goede gezelschap van Bartók, Debussy et Skrjabin.

21.03 – Ensemble Intercontemporain – Donatoni, Borowski, Boulez, Schoenberg
03.05 – London Symphony Orchestra – Bartok, Szymanowski
04.05 – London Symphony Orchestra –  Debussy, Szymanowski, Skryabin
PHILIPPE HERREWEGHE: 20 JAAR RESIDENTIE
Philippe Herreweghe is dit seizoen voor de 20e keer in residentie, en dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hoogtepunt van de feestelijkheden wordt de Missa Solemnis (15.11). Beethovens vocale meesterwerk wordt maar zelden uitgevoerd wegens zijn hoge moeilijkheidsgraad. Verder geeft Herreweghe samen met het Collegium Vocale ook nog Gesualdo en Bach ten beste, treedt hij twee keer op met deFilharmonie, (in muziek van Mozart tot Stravinsky), en waagt hij zich aan Kurt Weill, meer bepaald aan diens befaamde Berliner Requiem.

15.11 –  20 jaar residentie – Orchestre des Champs-Elysées, Collegium Vocale – Beethoven – Missa Solemnis
22.12 – deFilharmonie – Christmas concert
23.01 – Collegium Vocale – Bach cantatas
28.02 – Collegium Vocale, I Solisti del vento – Weil, Eisler, Distler
11.05 – deFilharmonie – Mozart, Stravinsky
05.06 – Collegium Vocale – Gesualdo
DUMAY/EL BACHA: INTEGRALE VAN BEETHOVENS VIOOLSONATES EN PIANO
Onze tweede residentie verenigt Augustin Dumay en Abdel Rahman El Bacha. De twee meesters van de Muziekkapel Koningin Elisabeth wagen zich samen aan een integrale van Beethovens 10 Vioolsonates en piano in drie concerten (26.10, 18.01 en 28.03). Ze treden voor het eerst als duo op, maar hebben allebei al een 8 referentie-opname van Beethoven op hun palmares: Dumay de Vioolsonates met Maria João Pires en El Bacha de 32 Pianosonates.

26.10, 18.01 et 28.03 – Beethoven, Intégrale des sonates
ANDREAS STAIER
BOZAR MUSIC nodigt de onbetwiste meester van het klavecimbel uit voor een reeks van drie concerten. De eerste etappe van het parcours brengt ons bij Muffat, Froberger, Buxtehude, Händel en Bach. Een bloemlezing van de Duitse barok dus, die voortreffelijk tot haar recht komt op Staiers (3.10) prachtig Hass-klavecimbel. Daarna volgt een concert met het Freiburger Barockorchester (08.02), helemaal in het teken van vader en zoon Bach, en een buitenkans voor wie zich wil onderdompelen in de verbluffende muziek van Carl Philipp Emanuel Bach, een overgangsfiguur tussen de late barok en de prille romantiek. Het is tot slot ook Bach die de confrontatie aangaat met Sjostakovitsj. Staier en Alexander Melnikov kruisen daarbij de piano’s. Afspraak in het Conservatorium in april voor een spraakmakend concert (26.04)!

03.10 – werken van Muffat, Froberger, Buxtehude, Händel and Bach.
08.02 – Freiburger Barockorchester – CP Bach, JS Bach
26.04 – met Alexander Melnikov (piano), Bach and Shostakovitch
LEONARDO ALARCON
Af en toe treedt er in de muziekwereld een nieuw, fascinerend talent naar buiten. De nieuwste aanwinst heet Leonardo García Alarcón en is behalve een virtuoos klavecinist ook een visionair dirigent. Dit seizoen is de jonge Argentijn in residentie in het Paleis voor Schone Kunsten om drie sterk uiteenlopende, maar stuk voor stuk ambitieuze projecten te presenteren. Een staalkaart van zijn talloze bezigheden dus. Eerst brengt hij een uitvoering van een Sicilaans oratorium met La Cappella Mediterranea (09.12). Il diluvio universale is een muziekdrama waarin het voortbestaan van de mensheid op het spel staat. Michelangelo Falvetti, die het werk in 1682 componeerde, vormt de missing  link tussen Monteverdi en Händel. García Alarcón is ook de vaste klavecinist van het Ensemble Clematis. Ze treden samen in de voetsporen van Georg Böhm, een componist buiten categorie die hechte relaties onderhield met de familie Bach (9.12), wat duidelijk te horen is in zijn vocaal werk. Tot slot is er nog een activiteit van onze genodigde die alle aandacht verdient: sinds januari 2010 leidt hij het prestigieuze Kamerkoor van Namen. De koorsolisten en Les Agrémens zullen samen religieuze muziek uit de kapel van  Lodewijk XIV vertolken (17.01).

22.10 – Cappella Mediterranea, Chœur de chambre de Namur – Falvetti
09.12 – Ensemble Clematis – Georg Böhm, Johan Christoph Bach, Johann Sebastian Bach
17.01 – Les Agrémens, Chœur de chambre de Namur – Lully, Charpentier, Dumont, Campra, Carissimi

>> Meer info

BOZAR: BOZAR MUSIC PRESENTEERT DE GROTE CONCERTEN VAN 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s