MUSIC MARATHON: MISSIE VOLBRACHT!

Van 18 t.e.m. 24 november draaide BOZAR op het razende tempo van de Music Marathon. Grote sterren als Cecilia Bartoli, Nelson Freire, Leif Ove Andsnes en Antonio Pappano passeerden de revue tijdens deze hoogmis van de klassieke muziek. Maar liefst 15.000 muziekliefhebbers genoten van concerten, inleidingen, ontmoetingen, signeersessies, documentaires en open repetities.

De Music Marathon 2012 in beeld, met Cecilia Bartoli, René Jacobs, Yuri Temirkanov en Nelson Freire, Leif Ove Andsnes, Antonio Pappano …


Het Paleis voor Schone Kunsten vormde een week lang het kloppende hart van de klassieke muziek in België.  De uitzonderlijk rijke affiche met internationale topnamen in een gevarieerd programma wist het publiek te overtuigen, getuige de uitverkochte zalen en staande ovaties.

 

Het toegankelijk maken van klassieke muziek voor een breed publiek is één van de belangrijkste missies van BOZAR. De Music Marathon valt niet toevallig in het seizoen 2012-2013, waarin onder de naam LOVE LIVE sterk ingezet wordt op publieksparticipatie, uitwisseling en educatie. Melomanen, liefhebbers en nieuwkomers namen niet alleen deel aan de concerten, maar ook aan de verschillende omkaderende en verdiepende activiteiten.

 

De Music Marathon, met zijn inleidingen, signeersessies, open repetities en unieke meet & greets met sterren zoals Cecilia Bartoli, Nelson Freire, Alice Sara Ott en Stefan Blunier, werd bijzonder gesmaakt door jong en oud. Zo kon een klas slechthorende jongeren kennismaken met het gevoel van muziek via het project “Feel the Music” van pianist Leif Ove Andsnesen het Mahler Chamber Orchestra. Enkele gelukkigen  kregen een blik achter de schermen en mochten de open repetitie van het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg met Nelson Freire bijwonen. De twee meisjes die een ontmoeting wonnen met Cecilia Bartoli, beleefden een onvergetelijke avond. Al deze persoonlijke ervaringen en de rechtstreekse uitwisselingen tussen de artiesten en het publiek zijn de kern van het succes van de Music Marathon.

 

De Marathon leefde ook online: de equipe van BOZAR TV publiceerde dagelijks interviews en reportages achter de schermen. Ook verschillende bloggers volgden het evenement van dag tot dag, met posts op hun blog,  de website van BOZAR en de Facebookpagina van BOZAR MUSIC. (Via het document als bijlage kan u alle video’s en blogposts consulteren.)

 

 

Paul Dujardin: Met de MUSIC MARATHON slaagde BOZAR met verve in zijn opzet om klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breder publiek. Ik ben er trots op dat BOZAR volop zijn rol gespeeld heeft van ‘ontmoetingsplaats voor de kunsten’, want met de tentoonstellingen, wereldmuziekconcerten, theatervoorstellingen en evenementen die deze week eveneens op het programma stonden, verwelkomden we maar liefst 30 000 bezoekers. De ervaring van de Music Marathon wordt vast en zeker herhaald!

BOZAR: MUSIC MARATHON: MISSIE VOLBRACHT!.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s